Mogens Dam er død
Foto: Berit Hvassum

7. APR 2017 • 14:52 • AF KJELD LUNDBÆK

Mogens Dam er død

Tidligere viceskoleinspktør Mogens Dam, Myregade i Rønne, er afgået ved døden, 79 år.

Mogens Dam var født i Rønne, men det var i Klemensker, han kom til at udfolde sin livsgerning efter bestået lærereksamen fra Vordingborg Seminarium i 1960. I 38 år var han ansat på Klemensker Skole – i perioden fra 1981 til 1998 som viceskoleinspektør.

Mogens Dam havde talent for sang og teater, og i en årrække førte han skolekoret fra Klemensker langt frem i den årlige, landsdækkende kordyst i Danmarks Radio.

Skolekomedierne brændte Mogens Dam også for, og teaterinteressen forlod ham aldrig.

Han medvirkede livet igennem som instruktør og amatørskuespiller i utallige forestillinger på Rønne Theater, især for Bornholms Amatørscene og Klemensker Aktørerne (KLAK), og få måneder før sin død var han i november sidste år med til at instruere sit livs sidste dialektkomedie, Râzapâsinj.

Han var medlem af Rønne Theaters bestyrelse fra 1977-2012.

Mogens Dam var en mester i det bornholmske sprog, han var en fantastisk oplæser, og i en længere årrække var han derfor også det naturlige omdrejningspunkt i TV/2 Bornholms populære udsendelse Sprogblomster. I 1996 blev han hædret med Scene 2's "Hunjatjajsprisen".

Da han efter endt uddannelse vendte tilbage til Bornholm i 1960, var Mogens Dam i de efterfølgende ti år leder af jolleafdelingen i Rønne Sejlklub, ligesom han i årene 1960-75 var et engageret medlem af Marinehjemmeværnet.

Han var den fødte leder og fungerede i de sidste tre år som flotillechef.

Politisk bekendte Mogens Dam sig til Det konservative Folkeparti. Han var i en årrække formand for vælgerforeningen i Hasle, senere formand for Det konservatve Folkeparti på Bornholm og som følge deraf også medlem af partiets landsbestyrelse.

Han var medlem af kommunalbestyrelsen i Hasle i 1986-97.

Mogens Dam havde også en hobby, som måske var mindre kendt uden for hans egen omgangskreds. Siden 1965 refererede han alle de bornholmske kampe i Ekstra Bladets årlige skoleturnering i fodbold – også længe efter at han i 1998 gik på pension som lærer.

Mogens Dam efterlader sig hustruen Myrna samt sønnerne Hans Henrik og Søren og deres familier.

SENESTE NYHEDER

24. MAJ 2018 • 06:20 FOR ABONNENTER
Vesterlund overvejer botilbud til autister
23. MAJ 2018 • 20:21 FOR ABONNENTER
Socialudvalgets formand: Botilbud skal være det rette
23. MAJ 2018 • 16:15 FOR ABONNENTER
Lejerbo: Vi forhandler med en mulig køber
23. MAJ 2018 • 16:10 FOR ABONNENTER
Boligforening på randen af konkurs

MEST LÆSTE BORNHOLM

Mest læste