Karnaphuset er til salg: Her er historien og billederne – og prisen
Foto: Jens-Erik Larsen

18. MAR 2017 • 08:00 • AF TOMMY KAAS

Karnaphuset er til salg: Her er historien og billederne – og prisen

Det berømte Karnaphuset på Østergade 2 i Rønne er sat til salg af kunstner og fotograf Suste Bonnén.

Hun erhvervede ejendommen i december 2008. Efter fire års restaureringsarbejde var det Kulturarvsstyrelsen, der satte det nyistandsatte Karnaphus til salg, og blandt to interesserede købere var det Suste Bonnén, der løb med det smukke hus.

Kunstneren har selv boet i huset i perioder, ligesom det har været udlejet af flere omgange.

Kulturarvsstyrelsen satte sig i 2004 for at købe huset, fordi det var ved at gå til i råd, svamp og forfald.

Huset kostede dengang beskedne 560.000 kroner – til gengæld smed styrelsen omkring fem millioner kroner efter det i den fire år lange restaurering.

– Vi overtog et meget forsømt hus i 2004, og nu videregiver vi en gennemrestaureret bolig, hvor fredningsværdierne er sikret, og standarden er bragt op på et nutidigt niveau, fortalte arkitekt Birte Skov fra Kulturarvsstyrelsen i forbindelse med salget i 2008.

Restaureringen blev gennemført under ledelse af arkitekt Mette Maegaard Nielsen med lokal bistand fra kollegaen Niels-Holger Larsen.

Der blev tegnet et nyt sidehus, hvor der blandt andet blev indrettet et badeværelse, som ikke fandtes i huset i forvejen.

Se billedserien her.

– Det er ingen hemmelighed, at vi er ret stolte af resultatet og meget glade for den påskønnelse, vi har fået med Rønne Byforenings restaureringspris, sagde Birte Skov dengang.

Det er sjældent, at Kulturarvsstyrelsen køber fredede bygninger med henblik på at restaurere dem.

Styrelsens primære opgave er at rådgive ejerne af fredede bygninger, men i ganske særlige tilfælde benytter styrelsen en mulighed i bygningsfredningsloven til at købe en fredet bygning, hvis eksistens er truet.

Man vurderede altså, at det var tilfældet med Karnaphuset fra 1753, der som det sidste hus i Rønne havde bevaret den specielle bornholmske karnap med buet frontkvist.

Restaureringen havde den sidegevinst, at en række lokale håndværkere fik erfaring med traditionelle arbejdsmetoder og materialer, fortalte Birte Skov.

– Det håber vi vil komme andre af øens fredede og bevaringsværdige huse til gavn fremover, bemærkede hun.

I huset findes blandt andet en unik stue dekoreret med originale landskabsmalerier over dørene og vægge beklædt med blåhvide hollandske fliser.

Præcist hvordan 850 fliser fra Holland er endt i Rønne i midten af 1700-tallet, er stadig et mysterie, men en historie går på, at fliserne blev købt på en auktion efter et skibsforlis.

Fliserne er sammen med fornemme træsøjler, snedkerkøkken, spisekammer og en hyggelig gårdhave med til at sætte et fantastisk særpræg på Karnaphuset.

2017-prisen er sat til 2,4 millioner kroner.

Herunder kan du trække i skilleren og hurtigt se huset fra gården, som det tog sig ud inden og efter restaureringen.SENESTE NYHEDER

21. MAJ 2018 • 11:43 FOR ABONNENTER
Svaneke vil på banen til ny madfestival
20. MAJ 2018 • 16:21
Brand i skraldespand

MEST LÆSTE BORNHOLM

20. MAJ 2018 • 16:21
Brand i skraldespand

Mest læste