Bornholms Landbrug vil have del i fremgangen
Foto: Berit Hvassum

15. MAR 2017 • 19:50 • AF JAKOB MARSCHNER

Bornholms Landbrug vil have del i fremgangen

Landbruget spiller en afgørende rolle på Bornholm. Derfor fortjener erhvervet også del i de positive vinde, der blæser om øen. Men det kræver også en bevidst og aktiv indsats.

Det siger formand Lars-Ole Hjorth-Larsen ved Bornholms Landbrugs generalforsamling onsdag aften i Aakirkeby-Hallerne.

– Bornholm rider i disse år på en behagelig bølge af positiv omtale. Der skal øen helst befinde sig så længe som muligt. Og der skal vi i landbruget naturligvis høste vores del, siger Lars-Ole Hjorth-Larsen.

– Bornholms Landbrug holder øen i bevægelse. Den melding sender Kannikegaard ud vældig mange gange hver dag. Og det er et flot signal.

Tiderne er turbulente, og desto mere nødvendigt bliver det at holde sig parat, mener Bornholms Landbrugs formand.

– 2016 blev endnu et hektisk år med ganske betydelige forandringer for os alle. Og det bliver 2017 garanteret også.

– Derfor er opgaven klar. Det at drive landbrug handler i høj grad om parathed. Parathed på den enkelte bedrift, i Bornholms Landbrug og i det bornholmske samfund som sådan. Vi skal hele tiden konkludere, tage konsekvenserne og konstruktivt tænke fremad, siger Lars-Ole Hjorth-Larsen.

– Det skal vi i landbruget gøre i fuld respekt for vores bundlinje, for vores omgang med den bornholmske befolkning, for den natur, som vi i vid udstrækning ejer og passer, for vores husdyr og i sidste ende så absolut for vores personale, som selvstændigt bærer deres del af indsatsen.

Kalket inden pinse igen, tak
Landbruget spiller også ind på turismen som et andet af øens bærende erhverv. Lars-Ole Hjorth-Larsen taler om turister, der interesserer sig for det aktive landbrug – men også om, hvordan Bornholm ikke altid fremtræder så pænt, som øen tidligere gjorde.

– Det siger sig selv, at landbrugets ageren og bosætningen ude i det åbne land øver stor indflydelse på, hvordan netop det åbne land opleves af byboer og udenøs gæster. Og naturligvis ønsker flest mulige at opleve et Bornholm, som ser indbydende, rart og ordentligt ud, siger han.

– Selv har jeg talrige gange set, hvordan gæster ude i landbrugslandet tilsyneladende med interesse følger vores arbejde. Der fotograferes livligt, når for eksempel mejetærskeren tømmer i kornvognen, eller når den store vendeplov vender. Og er lejligheden der, spørger gæsterne ofte deltagende til virket på marken, i øvrigt ofte med fine spørgsmål.

Så langt, så godt. Men, tilføjer Bornholms Landbrugs formand:

– Så det er jo godt nok - eller er det? Prøv at køre en tur ud over øen og tag dine lidt kritiske briller på. Da vil du desværre opleve - og det gør gæsterne jo også – at der er visse steder simpelt hen ikke er den almindelige fornuftige orden, som der burde være.

– Det må vi kunne gøre bedre. Bornholm var netop engang kendt for virkelig at fremtræde ordentligt. ”Kalket inden pinse”, som det hed, og begrebet indeholdt meget mere end lige at kalke. Eksempelvis kommer en passende beplantning straks ind i billedet, og det gør helt nødvendige nedrivninger af overflødige bygninger også, lyder det fra Lars-Ole Hjorth-Larsen.

Læs mere i Bornholms Tidende torsdag.

SENESTE NYHEDER

26. MAJ 2018 • 16:47 FOR ABONNENTER
Rønne Havn vil etablere spildevands-bassin i Kanondalen
26. MAJ 2018 • 11:14 FOR ABONNENTER
Strategien i Nyker virker: Der er penge i kiks og knækbrød
26. MAJ 2018 • 10:10
Affald er farligt for dyrelivet
26. MAJ 2018 • 10:00NAVNE
Dødsfald

MEST LÆSTE BORNHOLM

25. MAJ 2018 • 08:50
Tyv stjal 380 kvadratmeter loft
25. MAJ 2018 • 12:34 FOR ABONNENTER

Fredagens leder: Tak for turen, Lasse

25. MAJ 2018 • 09:59 FOR ABONNENTER

Lasse Holmgaard efter jobskifte: Jeg bliver på Bornholm

Mest læste