Fire kvinder nægter sig skyldige i 80-årigs død

15. MAR 2017 • 11:14 • AF RITZAU

Fire kvinder nægter sig skyldige i 80-årigs død

I ugevis fik 80-årige Birthe Gerdes fra Østermarie efter alt at dømme syvdobbelt dosis af gigtmidlet Methotrexat. I februar i fjor døde hun.

Medicinforgiftning var formentlig en del af årsagen, lyder det i obduktionserklæringen.

Onsdag sidder fire kvinder ved siden af hinanden i Retten på Bornholm. De tre er sosu-assistenter, den fjerde sygeplejerske. Ifølge anklagemyndigheden bærer de en del af ansvaret for medicinforgiftningen. Det benægter de dog alle.

En 38-årig sosu-assistent er anklaget for at have lavet en fejlregistrering i systemet FMK - en forkortelse for Fælles Medicinkort. Det afviser hun pure.

Hun har fulgt de anvisninger, som stod skrevet. Det var systemet, den var gal med - ikke hende, lyder hendes forklaring i korte træk.

– Både jeg om mine kolleger har gjort opmærksom på, at vi ikke syntes, at vi havde fået nok undervisning. Vi var rigtig bange for det her system og var usikre ved systemet, fortæller kvinden onsdag i retten.

I oktober 2015 var hun sammen med otte andre på kursus i FMK-systemet. Ni personer måtte deles om seks computere. Kurset varede tre timer.

Det var netop i FMK-systemet, at der stod, at Birthe Gerdes skulle have fire tabletter med 2,5 milligram Methotrexat dagligt. Men anvisningen fra lægen var i virkeligheden en anden.

Birthe Gerdes skulle have fire piller hver mandag. Ikke hver dag.

24. februar sidste år døde Birthe Gerdes på Bornholms Hospital. Hospitalet vurderede, at fejlmedicinering var grunden og meldte sagen til politiet, som senere rejste sigtelse mod de fire kvinder.

I januar i år rejste anklagemyndigheden på Bornholm tiltale mod kvinderne. De er anklaget for at have overtrådt autorisationsloven. Det er den lov, som blandt andet giver sundhedspersonale ret til at give patienter medicin.

Anklagemyndigheden vil kræve de fire kvinder straffet med bøde. Det er endnu ikke oplyst, hvornår der afsiges dom.

Læs retsreportagen i Bornholms Tidende.

SENESTE NYHEDER

21. MAJ 2018 • 11:43 FOR ABONNENTER
Svaneke vil på banen til ny madfestival
20. MAJ 2018 • 16:21
Brand i skraldespand

MEST LÆSTE BORNHOLM

20. MAJ 2018 • 16:21
Brand i skraldespand

Mest læste