Hvert fjerde sommerhus er overbelånt
Genrefoto

14. MAR 2017 • 07:42 • AF RITZAU

Hvert fjerde sommerhus er overbelånt

Boligopsvinget er gået uden om sommerhusmarkedet, skriver Finans. Hver fjerde sommerhus er i dag overbelånt, viser en ny analyse fra Realkredit Danmark.

Overbelåning opstår, når realkreditlånet udgør en større andel end 60 pct. af sommerhusets værdi. Det gør sig altså gældende i 25 pct. af tilfældene, viser analysen.

Sommerhuspriserne er slet ikke fulgt med det øvrige boligmarked de senere år, men har nu stabiliseret sig. Men på landsplan er priserne stadig nede med ca. 25 pct. siden toppen i 2007.

– Små 75 pct. af sommerhusejerne holder sig aktuelt inden for den maksimale lånegrænse på 60 pct. i forhold til realkreditlånet, men omtrent godt hver fjerde sommerhusejer har en såkaldt overbelåning, konstaterer cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Når en bolig er overbelånt, kan man kun sælge den, hvis man indfrier den del af boliggælden, der ligger over grænsen. Det sker typisk med et banklån til en væsentlig højere rente.

Overbelåning er derfor ofte ensbetydende med, at man bliver bundet til sin bolig. For mange kan et nyt lovforslag dog blive redningen, skriver Finans.

Regeringen har fremsat lovforslag om at øge lånegrænsen for sommerhuse til 75 pct. af sommerhusets værdi gældende pr. 1. maj, og det vil efter alt at dømme blive vedtaget.

Med en belåningsgrænse på 75 pct. af sommerhusets værdi skrumper andelen af overbelånte sommerhusejere fra godt 25 pct. til lidt mere end 5 pct.

Ud over et mindre løft til efterspørgslen efter sommerhuse, er det formentlig primært eksisterende sommerhusejere med belåningsgrader på i omegnen af 50-60 pct. der får størst glæde af en højere belåningsgrænse, siger Christian Hilligsøe Heinig til Finans.

SENESTE NYHEDER

21. MAJ 2018 • 11:43 FOR ABONNENTER
Svaneke vil på banen til ny madfestival
20. MAJ 2018 • 16:21
Brand i skraldespand

MEST LÆSTE BORNHOLM

20. MAJ 2018 • 16:21
Brand i skraldespand

Mest læste