Så meget koster julen i år
Gå efter de bløde pakker, lyder rådet fra Danske Bank. Foto: Scanpix

19. NOV 2016 • 06:10 • AF ANDERS LILJEROTH

Så meget koster julen i år

Så er det atter jul – og inden vi ser os om, er det tid til at få købt gaver, andesteg og julegodter. Ifølge nye beregninger fra Danske Bank har mange danskere faktisk flere penge at gøre godt med i år.

Banken forventer nemlig, at danskerne vil bruge lidt flere penge på julen i år. I gennemsnit vil julen koste 1.110 kroner pr. indbygger – målt som det, vi bruger ekstra sammenlignet med resten af året, og som må forventes at gå til julegaver og lidt ekstra godt at spise i december måned.

– Danskerne har generelt råd til at bruge flere penge på julen. Vi oplever, at flere får mere luft i økonomien. En del har fået lidt mere i lønningsposen i år, og mange boligejere drager fortsat nytte af de lave renter, mens forbrugerpriserne næsten har holdt sig i ro i år, siger Kim Håkansson, filialdirektør i Danske Bank i Rønne. For eksempel er gennemsnitslønnen på det private arbejdsmarked steget med cirka to procent i år, mens priserne ikke rigtigt er steget.

– Samtidig stiger beskæftigelsen og boligpriserne over det meste af landet, også her på Bornholm. Det giver tryghed og gør os villige til at bruge flere penge – også i den søde juletid, siger Kim Håkansson.

Til sammenligning kostede julen sidste år i gennemsnit 1.090 kroner pr. indbygger. Men årets juleforbrug ser ikke ud til at nå niveauet før krisen, der i 2006 var på næsten 1.300 kroner pr. indbygger målt i 2016-kroner.

Gå efter de bløde pakker
Skal du ud og købe julegaver, er der ifølge Danske Banks beregninger faktisk penge at spare på en lang række varer. Det gælder især de bløde pakker. For eksempel er tøj til kvinder faldet med 6,4 procent, mens børnetøj er faldet med 7,4 procent. De samme prisfald har dog ikke ramt herretøj, og er man til bøger eller legetøj, er priserne i dag faktisk 7-8 procent højere end sidste jul.

– De danske forbrugere har nydt godt af, at priserne enten er faldet eller steget meget langsomt i år. Det varer dog næppe ved, og kigger vi frem mod 2017, er der udsigt til prisstigninger på en række varer, blandt andet benzin, siger Danske Banks privatøkonom, Louise Aggerstrøm Hansen, der står bag beregningerne.

Hun tilføjer dog, at man kan trøste sig med, at lønningerne fortsat ventes at vokse mere end priserne næste år. Dermed vil mange stadig have flere penge mellem hænderne, om end stigningen vil være noget mere afdæmpet end i år.

Julemaden bliver billigere i år:
- Prisen på svinekød falder med 5,6 procent.
- Sovs og fond falder med 2,5 procent i pris.
- Prisen på kartofler falder med næsten 7 procent.
- Også marcipan og slik bliver billigere.
- Til gengæld stiger chokoladeprisen med hele 8 procent.

17. JUL 2019 • 17:20

Nexøs byfest får dansetelt

17. JUL 2019 • 16:37 FOR ABONNENTER

Aldrig har der været så mange turister

17. JUL 2019 • 15:30 FOR ABONNENTER

Kommunen opgiver nye boliger nord for Rønne

Mest læste