Lugten kradser lidt i halsen

1. MAJ 2016 • 12:00UGENS ERHVERVSPROFIL • AF ANDERS LILJEROTH

Lugten kradser lidt i halsen

SE BILLEDERNE: Her lakeres biler, og en masse andet

I 2007 overtog Heino Møller Polles Autolakering, og i den forbindelse ændrede virksomheden navn til Lakcentret. Heino selv gik direkte fra skolen og i lære som autolakerer tilbage i 1992, så da han blev spurgt om han ville overtage forretningen, var han ikke i tvivl. Han havde da også i årene inden som værkfører passet virksomheden som var den hans egen.

SE BILLEDERNE FRA LAKCENTRET HER

Egentlig var det en tilfældighed, at Heino landede i den branche. Men hans far kendte Polle, og så gik tingene ligesom bare af sig selv. I dag kan han ikke forestille sig, at lave noget andet.

I dag er det fortsat en sund virksomhed, der som Heino udtrykker det, tjener penge hvert år. Han har stadig en god sparringspartner i Polle, der driver sit skiltecenter få adresser derfra.

Vi har besøgt Lakcentret på Sandemandsvej i Rønne, hvor man nok lige skal vænne sig til lugten af frisk lak, der kan kradse lidt i halsen.

Billedtekst

Hvad laver I mest af lige nu?
– Forsikringsskader. Det er altid det vi laver mest af, og det vil det nok altid være. Det er der markedet er for os. Men når det så er sagt, så får vi flere og flere opgaver med at male køkkenlåger, indvendige døre og stole der skal lakeres.

– Det har vi egentlig altid gjort, men vi har nu fået bedre produkter til det. For eksempel har vi fået ridsefast maling der fylder rigtig godt, og også maling der er kommet meget længere ned i pris, så det sagtens kan betale sig at få for eksempel malet et køkken i stedet for at sætte noget nyt op.

– Hvis man har en ældre designerstol stående, som man gerne vil have frisket op i farven, så kan man faktisk få den slebet og malet for helt ned til 3-400 kroner plus moms. Det er naturligvis forskelligt fra møbel til møbel, men kan kommer forholdsvis langt for få penge.

– Det er i øvrigt noget sjovere at lave noget for private kunder. Der får man en helt anden respons end man får når man lakerer biler for et lokalt værksted. Når man for eksempel kan aflevere en nylakeret Børge Mogensen stol til en kunde, man man tydeligt se hvor glade de bliver for resultatet.

Er det her hvad du havde regnet med?
– Vi må nok indrømme, at det kun går én vej for det at lakere biler, og det er nedad. Og det er der flere grunde til. Finanskrisen ramte os ret sent. Faktisk først i 2012. Men den gjorde for eksempel, at der ikke blev solgt så mange biler mere. Og når folk har færre penge, så venter de måske med at få lavet små reparationer på deres biler. Og der er færre der lige køber en ældre motorcykel, der skal sættes i stand. Heldigvis ser det dog ud til at vende nu.

– Vores sæson er helt klart sommeren. Der er dobbelt så mange biler på Bornholm, og det giver mere arbejde til os. Turisterne får måske en skade på bilen, og får den lavet mens de er her. Så generelt kan man sige, at når Nettos parkeringsplads er helt fyldt, så er det sæson for os.

Hvad er jeres største udfordringer?
– Det er de nedsatte skadesgrænser fra forsikringsselskaberne. At stadig få lov til at lave biler der går i stykker.

– Og så bliver bilerne simpelt hen for gode. De kan selv bremse, hvis de er ved at køre ind i noget. De kan selv parkere, har gode dæk og det er fra et menneskeligt synspunkt jo helt fantastisk. Men når det så er sagt, så vil vi jo gerne have noget at lave. Det er en ting der vil ramme os hårdere og hårdere i fremtiden. Og så er det godt, at vi kan komme ind på en niche, hvor vi for eksempel maler møbler og andre ting, så vi måske der kan vinde noget af det tabte tilbage.

Hvor er I på vej hen?
– Som det er nu, så forsøger vi at fastholde det vi har, sammenholdt med de udfordringer vi har. Man kan sige, at vi er i en afventende periode, hvor vi lige må se tiden an. Det er klart, at vi har nogle planer og noget vi drømmer om, men det holder vi for os selv indtil videre.

Fakta:
Lakcentret beskæftiger ud over mester selv tre svende, og så overvejer de om de skal have en lærling.
Heino Møller overtog virksomheden i 2007.
Lakcentret lakerer omkring 1.600 emner på et år.
Lakcentret råder og 988 kvadratmeter bygninger på Sandemandsvej.
19. MAJ 2018 • 11:51 FOR ABONNENTER

Spillested vil lave om på dødvande i musiklivet

Mest læste