Meget at kigge på for en drengerøv
Foto: Anders Liljeroth

17. APR 2016 • 16:00UGENS ERHVERVSPROFIL • AF ANDERS LILJEROTH

Meget at kigge på for en drengerøv

SE BILLEDERNE: Her er de store maskiner i fokus

På Dyndevej 11 i Østermarie lå der engang et stort hønseri. Men i 1958 blev det omdannet til en maskinstation, og i dag kan man på adressen både købe de største traktorer til over to millioner kroner og de mindre plæneklippere til den lille have. Stedet sælger desuden arbejdstøj, værktøj og dyrefoder.

SE ALLE BILLEDERNE HER

Indehaveren, den nu 66-årige Jakob Jensen, blev tilbage i 1969 ansat som traktorfører på stedet, og kørte i en årrække mange forskellige slags maskiner. Jakob kommer selv fra en gård i Ibsker, så han kender til forholdende på landet. Efterhånden bevægede han sig dog mere og mere ind på værkstedet, og reparerede og servicerede maskinerne, i stedet for kun at køre dem.

Sidst i 80erne skulle maskinstationen have nye traktorer, og fik en russisk en af slagsen på prøve. Det førte med sig, at Granhøj blev forhandler af de russiske maskiner. Senere udviklede sortimentet sig til også at omfatte mejetærskere fra Østtyskland.

Det gik dog ikke så godt økonomisk for ejeren, så Jakob Jensen fik valgmulighederne, enten at finde et nyt job eller overtage virksomheden. Han valgte det sidste, og købte maskinstationen i 1989. Herefter fortsatte Granhøj med maskinhandel som hoveddel, og handlede med flere og flere forskellige mærker.

Flere medarbejdere kom til, en mekaniker, senere en lagermand, så en værkfører, og sådan udviklede virksomheden sig gennem årene. Der blev solgt en del østeuropæiske maskiner, men i 1993 blev Granhøj eneforhandler på Bornholm af mærket Massey Ferguson. Senere kom andre kendte mærker til, blandt andet mærket Fendt, som Jacob Jensen kalder traktorens Mercedes.

Vi har besøgt virksomheden, som efter flere udvidelser nu har bygninger på omkring 5.000 kvadratmeter, og hvor der for drengerøven bare er rigtig meget maskineri at kigge på.

Billedtekst

Hvad sælger I mest af lige nu?
– Vi sælger flest landbrugsmaskiner og traktorer. Vi har indtil videre i år solgt fem traktorer, hvilket er flere end hele sidste år, så det går over al forventning.

Er det her, hvad du havde forventet?
– Nej, jeg troede ikke der ville ske sådan en udvikling. Både på det teknologiske område, men også med virksomhedens størrelse. Og ofte beror det på tilfældigheder, synes jeg. Vi har jo prøvet meget her. Vi havde for eksempel også et firma i Letland efter murens fald, hvor vi solgte brugte landbrugsmaskiner, så længe det kunne betale sig.

Hvad er jeres største udfordring?
– Det er, at vores kunder ikke tjener nok penge. Hvis de gjorde det, kunne vi sælge mere. Vores erhverv hænger meget sammen med, om landbruget tjener penge. Og som det er nu, så kører mange svinebønder for eksempel med underskud. Planteavlerne har måske nok haft det lidt bedre det seneste år.
– En udfordring for os kunne også være, om vores kunder kan betale deres regninger. Men der må vi sige, at landmændende sætter en stor ære i, at betale til tiden, så det er faktisk ikke noget problem. Vi arbejder desuden sammen med et meget stort finansieringsselskab som kender branchen rigtig godt. Og det gør nok, at vi kan sælge nogle flere maskiner.

Hvor er I på vej hen?
– Vi vil gerne være en af de førende maskinforretninger på øen. Vores målsætning er, at vi skal være de bedste til service. Der skal vi kunne distancere os fra vores konkurrenter.

Fakta
Virksomheden blev etableret i 1958 som en maskinstation.
Jakob Jensen overtog den i 1989.
Granhøj sælger og servicerer alle slags landbrugsmaskiner, men driver fortsat en lille maskinstation.

19. JUN 2018 • 16:20

Madskole mangler børn

19. JUN 2018 • 15:50 FOR ABONNENTER

Jagten på dialekten

Mest læste