11. MAR 2016 • 15:00SYNSPUNKT • AF JENS MØLLER JENSEN, CAND. POLIT. BØLSHAVN 56 SVANEKE

Angela Merkel, EU’s problemskaber

Den europæiske union (EU) er blevet ramt af den ene selvskabte plage efter den anden. Og i dag står unionen i så store vanskeligheder, at det er svært at se, hvorledes den skal overleve i sin nuværende form. Bag alle plagerne står Tysklands kansler Angela Merkel.

Senest kom der endnu et misfoster fra hendes hånd. Udkast til aftale mellem EU og Tyrkiet om håndtering af flygtningestrømmen. Ganske vist kan flygtninge fra Tyrkiet sendes retur, men de skal erstattes af andre flygtninge, som EU forpligtiger sig til at hente i Tyrkiet. Rejser eksempelvis en mio. illegale flygtninge over Bosporusstrædet eller Adriaterhavet illegalt ind i Europa, kan de sendes retur til Tyrkiet, hvis EU henter et tilsvarende antal flygtninge fra de tyrkiske flygtningelejre.

Hvilket incitament skulle Tyrkiet have til at standse den illegale flygtningestrøm med denne aftale? Intet incitament. Tværtimod, illegale flygtninge bliver automatisk konverteret til legale flygtninge, som EU henter i Tyrkiet.

For denne ”gennerøse venlighed” fra tyrkisk side, skal kravet om visum for rejesende tyrkiske statsborgere falde bort – senest juli i år. Samtidig skal forhandlinger om Tyrkiets medlemskab af EU (som i årevis har ligget i dvale) speedes op. Hertil kommer en stor økonomisk kompensation på adskillige mia. euro.

Ingenting kommer af ingenting – bortset fra lommeuld – siger et gammelt mundheld. Det gælder ikke nattens udkast til aftale. Tyrkiet får det hele for ingenting.
At EU er havnet i denne forfærdende situation, kan vi i først og fremmes takke Angela Merkel (og Sverige) for. Først blev det proklameret, at Europa var åben over for mennesker på flugt. Og da flygtningestrømmen tog et omfang ingen havde regnet med, blev den ene efter den anden europæiske grænse (også den svenske og tyske) lukket. Samtidigt har EU på det skammeligste forsømt at yde tilstrækkelig støtte til flygtninge som befandt (og befinder) sig i Syriens nærområde.

Tyrkiet har ikke været sene til at se de strategiske muligheder i denne zigzag-kurs, og fuldstændigt undladt at gøre noget for at bremse strømme af flygtninge. Det har båret frugt.
Tyrkiet har opnået det de ville. Europæere som kommer til at lide under denne aftale, må spørge sig selv, hvordan kan det komme så vidt, at Tyrkiet i dag står over for seriøse optagelsesforhandlinger om indtræden i EU? Et land, som i stigende grad undertrykker ytringsfriheden, forfølger minoriteter (læs: kurdere, armener og grækere) og bevæger sig væk fra sekulære samfundsnormer. Det er urovækkende.

Hvorfor har EU ikke nævnt over for Tyrkiet, at landet har en favorabel handelsaftale med EU, og at den naturligt er baseret på Tyrkiets forståelse over for EU’s interesser, herunder effektivt at bremse flygtningestrømme til Europa? Hvorfor?

Hvordan mon magthaverne i Kreml vurderer dette dilettanteri. Man kan ikke fortænke Putin i at få blod på tanden, og overveje hvorledes Rusland får sine krav tilgodeset efter samme lukrative principper.

Angela Merkel har tilsvarende skabt uoverstigelige problemer inden for den Økonomiske monetære Union (ØMU’en).
Mange vil mene at Merkel reddede Grækenland fra økonomisk bankerot for et års tid siden. Men ØMU’ens indhold er i det store og hele fastlagt af Angela Merkel, og det er ØMU’ens økonomiske politik, som skaber vanskelighederne. Ikke blot i Grækenland, men også i lande som Spanien, Portugal, Italien og Frankrig.

I stedet for velstand og frihed for den enkelte oplever disse Sydeuropæiske lande økonomisk tilbageslag, afmagt og armod. I Grækenland, Spanien, Portugal, Italien og Frankrig har arbejdsløsheden i en årrække været uacceptabel høj, og i de fleste af disse lande er omkring halvdelen af de unge uden arbejde.

Der er ikke udsigt til denne udvikling vender på afgørende måde. Arbejdsløshed har det også med at bide sig fast. Går kvalifikationerne tabt, er de vanskelige at genskabe, selvom økonomien igen skulle komme i fremgang.

Det ændrer imidlertid ikke det faktum, at årgang efter årgang af unge ikke vil finde sig i at stå uden økonomiske muligheder. På sigt vil det ødelægge ØMU’en og i sig selv være en trussel for EU’s eksistens.

Angela Merkels problem er, at hun anvender de forkerte værktøjer. I stedet for at reparere skaderne, så forstærkes de. Det gælder både, når det drejer sig om strømmen af flygtninge og illegale indvandrere samt den store uløste økonomiske krise i Sydeuropa.

Ser man bort fra sagens alvor er det tragikomisk, at netop Angela Merkel har skubbet EU ud til afgrundens kant. Østtysk oprindelse, veluddannet, stærk kristen overbevisning, og i det hele taget et ejegodt menneske med stor taktisk forståelse for det politiske håndværk.

Hvordan kan det gå så galt?


SENESTE SYNSPUNKT

18. MAR 2016 • 15:00SYNSPUNKT
Kære Bjørn
17. MAR 2016 • 15:37SYNSPUNKT
Løgnen om kontanthjælpen
16. MAR 2016 • 16:00SYNSPUNKT
Realisme eller luftkasteller
14. MAR 2016 • 15:00SYNSPUNKT
Tak til Mr. BornPass
12. MAR 2016 • 10:00SYNSPUNKT
Flyt nu den skulptur
10. MAR 2016 • 15:00SYNSPUNKT
EU og migrantkrisen
4. MAR 2016 • 15:00SYNSPUNKT
Det bornholmske skolevæsen
24. FEB 2016 • 15:00SYNSPUNKT
Ræven efter hønen
23. FEB 2016 • 15:05SYNSPUNKT
Sælen på sin sten
22. FEB 2016 • 15:11SYNSPUNKT
De ekstreme
18. FEB 2016 • 15:00SYNSPUNKT
Kære mor
10. FEB 2016 • 15:00SYNSPUNKT
Ynkelige skoleledere
21. SEP 2019 • 07:13 FOR ABONNENTER

Han er frimurernes øverste myndighed på Bornholm

21. SEP 2019 • 06:38

E-sporten holder åbent hus

21. SEP 2019 • 05:55

Bornholmsk aften i Svaneke

20. SEP 2019 • 20:02 FOR ABONNENTER

'Det har været et løft'

Mest læste

20. SEP 2019 • 18:40SPORT

Claus Steinlein forlader bestyrelse

20. SEP 2019 • 17:05 FOR ABONNENTER

Viking Rønne debuterer lørdag i kval-rækken

20. SEP 2019 • 15:03SPORT

RIK skal tilbage på sporet mod KB

17. SEP 2019 • 14:11 FOR ABONNENTER

Kommentar: Københavneri – og dog

16. SEP 2019 • 15:23 FOR ABONNENTER

Fodbolddommer efter 'ensidig' kritik: Hvad vil TV2 opnå?