23. FEB 2016 • 15:05SYNSPUNKT • AF J. CATLOW LISELUNDVEJ 29 BORRE

Sælen på sin sten

Lørdag den 20. februar fortæller TV2/Bornholm om bornholmske planer for at skyde og dræbe sæler, der åbenbart er konkurrenter til Østersøens fisk. Bornholm er derved ved at gentage tragedien fra Middelhavet, hvor man ligeledes vil skyde delfiner, der p.t. får skylden for, at der ikke er mange fisk tilbage i Middelhavet, der som bekendt er omkranset af ikke mindre end 21 lande og indeholder desuden de to øer Cypern og Malta.

Men mon ikke, det er de mange grådige middelhavsfiskere, der sammen med havforurening selv er årsag til fiskemanglen.
Ligeledes er det samlede Østersøhav omkranset af Sverige, Finland, Rusland, Estland, Letland, Litauen, Polen, Tyskland og Danmark inkl. Bornholm, så mon ikke de bornholmske fiskere og jægere bør skyde skylden for evt. manglende fisk i havet på andre end de sælbestande, der har været her i tusinder af år uden at rovfiske havet tomt for fisk.

Desuden – til sælens forsvar – er sælen et både smukt og elegant pattedyr med meget fine moderfølelser ligesom delfiner og mennesker. Sælen kan således siges at være et fint billede af et menneske, der er tilpasset til livet til havs.

Både middelhavsfiskerne og Japan er nu udsat for retfærdig international kritik for deres behandling af delfiner, og det kunne være kønt, om også Danmark skal i skarpt søgelys for en komplet nidkær og unødvendig afskydning af sæler.

Desuden må enhver forvente, at bornholmske fiskere sagtens kan være smartere end sæler og overgå til andre fangstmetoder, så sæler ikke længere kan stjæle fisk som set fra linefiskeri, der for sæler blot skal ses som ”tag selv-buffet”.Mest læste