Raketbyggere klargør Sapphire i dag
André Christensen, Sten Lorch, Martin Petersen og Jesper Rosendal er blandt de frivillige, der medvirker ved opsendelsen. Foto: Allan Rieck

22. JUN 2013 • 06:00NEXØ • AF ELISABETH KROGH

Opsendelse fortsat planlagt til søndag: Raketbyggere klargør Sapphire i dag

Sapphire raketten er forløber for en større raket i 2014

Fredag morgen ankom raketbyggernes eget mission control skib Vostok til Nexø, ombord var en ni mand stor besætning samt - forsvarligt pakket på agterdækket - raketten Sapphire, der efter planen skal opsendes søndag formiddag på havet ud for Nexø.
Opsendelsesplatformen Sputnik ankom tidligere på ugen og efter ankomsten med Vostok skal raketfolkene nu bruge lørdagen på at losse grej og klargøre raketten til den planlagte opsendelse søndag.
Formålet med opsendelsen af Sapphire er udelukkende at teste det system til aktiv styring, som raketbyggerne har arbejdet på de sidste to år.
I alt 26 frivillige fra Copenhagen Suborbitals er kommet til Nexø for at medvirke til raketopsendelsen.
I 2014 og fremefter forventer raketbyggerne fra Copenhagen Suborbitals at flyve med de rigtigt store raketter. En forudsætning for at kunne flyve med disse meget større raketter, er at raketbyggerne fuldstændigt mestrer de kontrolsystemer, der skal til for at få raketten til at flyve lige op. Til det har de udviklet et styresystem og at teste det er formålet med søndagens opsendelse. Så selvom Sapphire-raketten er mindre end raketten sidste år, så er testopsendelsen mere kompleks end de tidligere år
Siden sidste år har raketbyggerne fået deres helt eget "Mission Control" fartøj - skibet Vostok. Foreløbig regner raketbyggerne med, at selve opsendelsen vil være omkring klokken 11 søndag formiddag - men der kan ske ændringer i planen. På raketbyggernes hjemmeside kan man se "her og nu" opdateringer på opsendelsesplanerne.
Skibene og opsendelsesplatformen sejler ud tidligt søndag morgen.
Sapphire
Raketten Sapphire er en aktivt styret hybridraket af HATV typen. Den er seks meter lang og vejer 206 kilo.
Udover opsendelsesplatformen Sputning og følgeskibet Vostok, deltager også redningsfartøjerne fra Nexø i opsendelsesoperationen samt hjemmeværnsskibet Hjortø.

Mest læste

18. APR 2019 • 17:29SPORT

NB Bornholm tabte i Hellerup

18. APR 2019 • 16:16SPORT

Rønne fB sejrede skærtorsdag