Hamas siger ja til Gaza-våbenhvile og Israel holder dør på klem

6. MAJ 2024 • 20:56UDLAND

Hamas siger, at "bolden nu er på Israels banehalvdel". Israel svarer tvetydigt og fortsætter militæroperation.

Hamas har accepteret et forslag om våbenhvile i Gaza fra Qatar og Egypten.

Imens har Israel foreløbig hverken sagt ja eller nej, men en embedsmand udtaler sig kritisk om forslaget.

Den militante palæstinensiske gruppe kom tidligt mandag aften med en meddelelse om, at den havde sagt ja til et våbenhvileforslag fra mæglerne. Det skrev nyhedsbureauet Reuters.

Meddelelsen førte ifølge flere medier til fejringer i Gaza, hvor folk hoppede og råbte "Allahu Akbar", hvilket betyder "Gud er størst".

Men kort efter meldingen fra Hamas sagde en israelsk embedsmand til Reuters, at det våbenhvileforslag, som Hamas har sagt ja til, er et ændret egyptisk forslag, som ikke er acceptabelt for Israel.

Embedsmandens navn fremgår ikke umiddelbart af udtalelserne.

Den israelske embedsmand kalder forslaget "modereret" og siger, at det indeholder "vidtrækkende" konklusioner, som Israel ikke kan godtage.

- Det lader til at være et kneb, som skal få Israel til at se ud som den part, der afviser en aftale, siger embedsmanden.

Personen kræver at være anonym.

Imens holder militærtalsmand Daniel Hagari døren på klem.

- Vi gennemgår ethvert svar og enhver reaktion på meget seriøs vis og vil udtømme alle muligheder for forhandlinger og for at få gidsler tilbage, siger han ifølge Reuters.

- Samtidig fortsætter vi med at operere i Gazastriben.

En embedsmand fra Hamas har sagt, at "bolden nu er på Israels banehalvdel".

Det højtstående Hamas-medlem Khalil al-Hayya siger ifølge nyhedsbureauet AFP til Al Jazeera, at det forslag, som gruppen har sagt ja til, indeholder en våbenhvile i tre stadier. Hvert stadie varer 42 dage.

Forslaget skulle både indeholde planer om en fuldstændig israelsk tilbagetrækning fra Gaza, fordrevne palæstinenseres tilbagevenden og en udveksling af gidsler og palæstinensiske fanger. Planen skulle også indeholde et mål om "permanent våbenhvile".

Der har i måneder været forhandlinger for at nå frem til en våbenhvile mellem Israel og Hamas, uden at parterne har nået et egentligt gennembrud.

Hamas har tidligere sagt, at bevægelsen vil afvise enhver aftale, som ikke fører til en afslutning på krigen.

Dette krav er tidligere blevet afvist af Israels premierminister, Benjamin Netanyahu.

Imens meldes der om en nært forestående offensiv fra Israel i den sydligt beliggende by Rafah i Gaza.

Israel beordrede mandag, at der skal finde en evakuering sted i Rafah. Den skal flytte cirka 100.000 palæstinensere fra Rafah til mere sikre områder.

Ifølge Israels regering er der 132 gidsler tilbage i Gaza, men en stor del vurderes at være omkommet. Knap 100 vurderes at være i live. Gidslerne blev taget til fange, da Hamas angreb Israel 7. oktober sidste år.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU