Dommer giver Trump ny bøde i tys-tys-sag og truer med fængsel

6. MAJ 2024 • 17:30UDLAND

Trumps "fortsatte, forsætlige" brud på tavshedspligt er "et direkte angreb på retssikkerheden", siger dommer.

Donald Trump har ifølge en dommer udvist foragt for retten og får mandag igen en bøde for at have brudt et påbud om ikke at udtale sig om specifikke personer under den igangværende retssag om tys-tys-penge.

Dommer Juan Merchan har indtil nu givet den tidligere præsident og nuværende præsidentkandidat bøder på i alt 9000 dollar.

Mandag er der blevet lagt 1000 dollar til det beløb.

Bøderne har Trump fået, fordi han ikke har efterkommet et påbud, der betyder, at han ikke må udtale sig offentligt om blandt andet vidner og nævninger, hvis formålet er at påvirke sagen.

Dommeren advarer om, at yderligere brud kan sende Trump i fængsel.

Merchan siger, at han anser fængsel for "i sandhed at være sidste udvej".

Det skyldes blandt andet, at det kan forstyrre retssagen, og at der kan være politiske implikationer ved at fængsle en præsidentkandidat før et valg. Derudover vil det være en stor sikkerhedsmæssig udfordring.

Men ifølge Merchan udgør Trumps "fortsatte, forsætlige" brud på tavshedspligten "et direkte angreb på retssikkerheden".

Bøderne har ekspræsidenten blandt andet fået for et interview 22. april, hvor han sagde, at næsten alle nævningerne var demokrater. Derudover har ni opslag på sociale medier også brudt påbuddet.

I New York kan der gives bøder på op til 1000 dollar eller fængsel på op til 30 dage for at bryde et påbud om ikke at udtale sig under en retssag. 1000 dollar svarer til knap 7000 kroner.

Tys-tys-sagen som helhed handler om bogføringen af et beløb, som pornoskuespilleren Stormy Daniels angiveligt fik udbetalt for at holde tæt om sin relation med Trump inden præsidentvalget i 2016.

Betaling af såkaldte tys-tys-penge er ikke i sig selv ulovligt, men Trump er tiltalt for forfalskning af regnskabsmateriale. Han nægter sig skyldig.

Retssagen er den første, der føres mod en tidligere amerikansk præsident.

Den begyndte 22. april.

Sagen er en af fire retssager mod Donald Trump, som endnu ikke er blevet afgjort. Tre sager venter på at komme for retten.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU