Københavns Universitet afviser krav fra propalæstinensiske studerende

6. MAJ 2024 • 15:52INDLAND/KRIMINAL

Studerende kan frit have en holdning til Gaza-konflikten, men det kommer Københavns Universitet ikke til.

Københavns Universitet afviser at have en holdning til den verserende konflikt i Gaza.

Det skriver universitetet på det sociale medie X.

Udmeldingen kommer, efter at studerende tidligere mandag satte en teltlejr op på universitetets område som en del af en propalæstinensisk demonstration.

- Københavns Universitet som institution har ingen, og får ingen, holdning til den verserende konflikt i Gaza, lyder det i opslaget.

Et af i alt seks krav fra de studerende er, at universitetet anerkender og fordømmer det, som de kalder et folkedrab på palæstinensere.

I opslaget gør Københavns Universitet det klart, at både studerende og ansatte er velkomne til at udtrykke deres holdning til konflikten - og også at gøre det på universitetets område.

- Men universitetsledelsen kan og skal ikke udtrykke en mening på vegne af universitets ansatte og studerende om politiske forhold, herunder om den igangværende konflikt, understreges det.

Afvisningen kommer, selv om de studerende har varslet at forblive på universitets område, indtil kravene er blevet indfriet.

Et andet krav lyder, at "investeringer til virksomheder, der profiterer på eller er medskyldige i besættelsen af Palæstina", trækkes tilbage.

Københavns Universitet skriver i sin udmelding, at dets etiske investeringspolitik blev fastlagt i en nylig drøftelse i bestyrelsen.

- Vi følger de ti konventioner, der har sit ophav i blandt andet FN og OECD, lyder det.

Det forventes, at de studerende følger gældende principper, hvor man søger dialog og ikke konflikt, mens de opholder sig på universitetets område.

Demonstrationen finder sted i kølvandet på lignende demonstrationer på universiteter i USA de seneste uger.

Her har studerende demonstreret til støtte for palæstinensere og imod Israels offensiv i Gaza. Det har ført til sammenstød med politiet flere steder i landet.

Indtil videre er demonstrationen på Københavns Universitets område forløbet roligt. De studerende har opsat en teltlejr.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU