Løkke åbner for at ændre registreringspraksis for taiwanere

28. MAR 2024 • 09:05ERHVERV/POLITIK

Det er blevet indskærpet, at taiwanere skal registreres som værende fra Kina. Nu åbner minister for ændring.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) åbner nu for at ændre en praksis, hvor taiwanere, der kommer til Danmark, registreres som værende fra Kina.

Det udtaler han i en skriftlig kommentar til Berlingske.

Løkke har bedt sit system om at undersøge, hvorfor praksis er, som den er, og hvad andre lande gør:

- På det grundlag må vi så se, om der kan findes en alternativ løsning, som er forenelig med vores et-Kina-politik, udtaler han i kommentaren til Berlingske.

Danmark anerkender ikke Taiwan som selvstændig stat.

Samtidig anerkender Danmark ikke Kinas krav på øen.

Berlingske har beskrevet, hvordan taiwanere i Danmark tidligere alligevel har kunnet få registreret Taiwan som oprindelsesland.

Men omkring årsskiftet blev der ifølge Berlingske strammet hos de danske myndigheder. Her blev det indskærpet, at der fremover skal stå Kina som oprindelsesland hos taiwanere.

Det åbner Løkke nu for at ændre på.

Taiwan opererer som en uafhængig stat og har sit eget parlament og sin egen hær. Men Kina fastholder, at Taiwan er en del af landet, og situationen omkring landet og Danmarks syn på det har været omdiskuteret.

I starten af 2023 tog den tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen til Taiwan i egenskab af rollen som formand for organisationen Alliance of Democracies.

Det var et kontroversielt besøg, som nogle mente var en provokation mod Kina.

Dengang reagerede den kinesiske ambassade i Danmark også. Her kaldte man spørgsmålet om Taiwan for "udelukkende et internt anliggende for Kina".

- Taiwan er en umistelig del af Kinas territorium, og regeringen i Folkerepublikken Kina er den eneste lovlige regering, der repræsenterer hele Kina. Vi har noteret os, at man fra dansk side har gentaget, at Danmarks et-Kina-politik står fast, hed det i en kommentar fra ambassaden.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU